12.08.2020, Trešdiena
lv
Aktualitātes Pārgaujas novadā
  • Ar Pārgaujas novada domes 2019. gada 30.maija lēmumu (protokols nr.5, 10.§) tika nolemts nodot atsavināšanai nekustamo īpašumu “Rozulas skola”
    ...
  • Uzņēmējiem pieejama preču zīme – “Radīts Pārgaujas novadā”
    Jau 2017. gada nogalē tika izstrādāts dizains preču zīmei “Radīts Pārgaujas novadā”, kura nu tiek piedāvāta Pārgaujas novada uzņēmējiem ...
Pārgaujas novada karte
Apmeklējumi šodien:
682, pašlaik vēro: 17.

» Sākumlapa



Aicina uz ceturtajiem Latvijas vīndaru svētkiem!

Svētdien, 19. jūlijā no plkst. 11:00 līdz 15:00, vēsturiskajā Straupes Zirgu pastā kopā pulcēsies Latvijas vīndari un piedāvās nobaudīt augļu, ogu un ziedu vīnu daudzveidīgās garšas. Savukārt svētku apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi savus augļus un ogas, lai kopīgi darinātu vīnu nākamā gada svētkiem, un baudītu pagājušajā gadā kopīgi radīto. 

“Latvijas vīna darināšanai ir senas kultūrvēsturiskas tradīcijas. Šodien Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrība sper nopietnus soļus,  lai Latvijas vīna darināšanas amata prasmes tiktu izkoptas augstākā, profesionālā pakāpē. Lai vīndaru radītais produkts iegūtu atzinību ne tikai atsevišķu vīna pārzinātāju vidū, bet tiktu ar lepnumu piedāvāts visos Latvijas restorānos. Tieši tāpēc mūsu biedrība Slow Food Straupe jau ceturto gadu rīko Latvijas Vīndaru svētkus ar mērķi popularizēt un padarīt sabiebrībai atpazīstamu mūsu vīndaru veikumu,” uzsver Slow Food Straupe dibinātāja Astrīde Rozīte.

Svētki top sadarbībā ar Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrību un pasākuma viesiem būs iespēja tikties ar pieredzes bagātākajiem vīndariem, kas apvienojušies biedrības radītā projektā Latvijas vīna tūre. “Tie ir cilvēki, kas ciena vīna kultūru un apzinās to, cik vīna darīšanas process var būt sarežģīts. Īpaši Latvijā. Cik daudz tas prasa cilvēka iedvesmas, rūpīgu un pacietīgu darbu, stipru mērķtiecību, cīņu ar steroetipiem un galu galā - ticību saviem un dabas spēkiem, kas kopā spēj radīt ko īpašu – vīnu,” uzsver Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības vadītājs Ričards Ivanovs.

Arī šogad pasākuma uzmanības centrā būs Latvijas vīnu un ēdienu saderības vērtēšana. Šoreiz tā būs nopietnāka kā jebkad – “sapārošanas” ekspertu vidū būs Latvijas vadošie vīnziņi – Jānis Kaļķis un Agnese Gintere, kā arī pazīstamais šefpavārs Māris Jansons. Īpašus ēdienus svētku apmeklētājiem piedāvās Slow Food Latvija šefpavāru alianses biedri Juris Pētersons (viesnīcas Villa Santa restorāns), Ingmārs Ladigs (Re’chef virtuve), Ēriks Dreibants (Pavāru māja Līgatnē) un Renārs Purmalis (restorāns Buržujs), kura piedāvājumā, nu jau kā ierasts, būs arī austeres. Profesionāļu izvēlētos ēdiena un vīna pārus viesi varēs baudīt visas dienas garumā.

Arī šogad neizpaliks tradīcija darināt īpašu svētku vīnu no apmeklētāju atnestajiem augļiem un ogām. Tāpēc visi sirsnīgi, jo sirsnīgi tiek aicināti nest savu dārzu veltes! Tie, kas atsauksies aicinājumam, varēs bez maksas nobaudīt iepriekšējā gada vīnu, par kuru rūpes uzņēmusies Zilver dzērienu darītava. Iedvesmojošais augļu un ogu mīcīšanas process skaistās Kitijas izpildījumā notiks plkst. 13.30.

Lai saudzētu vidi, svētkos netiks lietotas plastmasas un papīra glāzes. Pie ieejas varēs iegādāties stikla glāzes un glāžu turētājus. Pasākuma organizatori aicina ņemt līdzi pagājušajā gadā iegādātās glāzes!

Par īpašu muzikālo atmosfēru rūpēsies Cafe Rīga kvartets. Pasākumu vadīs žurnāliste Una Ulme.

Paralēli vīndaru svētkiem darbosies Straupes lauku labumu tirdziņš, kas  savā darbībā atbalsta  starptautiskās organizācijas Slow Food International noteikumu prasības un kļuvis par Earth Market (Zemes tirgus) alianses dalībnieku. Tas nozīmē, ka tirgū pieejamā produkcija ražota atbilstoši Slow Food filozofijai - tā ir vietēja, sezonāla, kas audzēta godprātīgi, saudzējot dabas daudzveidību un domājot par vides ilgtspējību.

Svētki ir Pārgaujas novada pašvaldības kultūras projektu konkursā atbalstītais pasākums. 




Plašāka informācija:
Baiba Smilga, mob.29426705.

www.straupestirdzins.lv , www.zirgupasts.lv